Hos 40 af Skanderborg Kommunes dagplejere spiser de mindste borgere dobbelt så meget økologisk. Klimavenlige opskrifter og mindsket madspild har hjulpet dem på vej.
På et køkkenbord i Stilling sidder fem glade dagplejebørn. Mellem poser med mel og revne gulerødder er de i gang med at røre en bolledej. Det er formiddag hos dagplejer Joan Asferg, og børnene fylder havregryn, gær og fuldkornsmel i bageskålen, som om de aldrig har lavet andet.
"Tidligere købte jeg kun mel, mælk og æg økologisk. Nu er alt økologisk," siger Joan Asferg, mens hun hjælper børnene med at røre i dejen.
Flere offentlige køkkener og kantiner har for længst taget økologien til sig. Men hos en dagplejer går indkøb til de mindste ind over dagplejerens private indkøb. Det betyder, at det for mange dagplejere kræver en stor omvæltning og vanebrud at skifte de konventionelle indkøb ud med økologisk.
Alligevel er det efter eget udsagn lykkedes dagplejere i Skanderborg Kommune at købe dobbelt så meget økologisk mad som for et år siden.
"Det er et rigtig flot resultat, som jeg er utrolig stolt over, at dagplejerne har opnået. Dagplejerne er gået til det med stor entusiasme og har klaret det virkelig flot," siger én af lederne i dagplejen, Mette Hedemann.
Projekt har hjulpet økologien på vej
Mette Hedemann har stået i spidsen for projektet ”Madmod og madglæde”, der i 2022 har skudt dagplejen i den økologiske retning. Joan Asferg og 40 af hendes kolleger har blandt andet været på kursus i grøn køkkenomstilling, hvor de har gjort erfaringer med plantebaseret frokostpålæg, klimavenlige opskrifter og måder at mindske madspild på.
Samtidig har projektet særligt fokus på det gode værtskab omkring børnenes måltider. Det må gerne være sjovt at lære sin mad at kende.
Og skal man dømme ud fra børnene i Joans køkken denne formiddag, er det både sjovt, lærerigt og sanseligt at hjælpe i bageriet. Der bliver talt om ingredienser og mærket på dej og mel og smagt på ingredienser undervejs. Den gode stemning omkring madlavningen smitter ved middagsbordet og giver mod til at smage på nye retter.
"Os, der har været på kursus, har efterfølgende fået ansvar for at dele tingene med vores kolleger i små grupper. På den måde inspirerer vi hinanden til at gøre noget andet, end vi plejer," siger Joan og børster lidt mel af et af børnenes kinder.
Mere økologi for samme pengepung
"Jeg var spændt på kurset, for jeg er slet ikke madnørd. Men jeg fik hurtigt styr på nogle basisopskrifter, så jeg eksempelvis ikke skal bruge penge på dyrt kødpålæg. Tidligere serverede jeg rugbrødsmadder fire gange om ugen. Nu er der grød og suppe, hvor rester kan bruges og kødpålæg til rugbrød er skiftet ud med ærtemos og rødbededip," siger Joan.
Snart er der nybagte boller, og et par af drengene dækker bord med farvestrålende tallerkner og knive fra et af Joans køkkenskabe i børnehøjde.
"Jeg må indrømme, at det er uvidenhed, der har gjort, at jeg ikke har skiftet til økologisk tidligere. Det er jo ofte dyrere, men ved at skære ned på kødet, undgå madspild, spise sæsonbestemt og ty til grød en dag om ugen, så bliver der altså råd til de økologiske varer. Nu køber jeg alt økologisk, uden at jeg bruger flere penge på indkøb," siger Joan Asferg.
Flere på kursus i 2023
Projektet ”Madmod og madglæde” er finansieret med midler fra Fonden for Økologisk Landbrug. Opgørelsen over dagplejernes indkøb af økologi før og efter kurserne er baseret på en rundringning hos deltagerne. Projektet er netop blevet forlænget, så endnu flere dagplejere i Skanderborg Kommune kan være med i løbet af 2023.
Sådan får du selv råd til mere økologi
Der er tre håndtag, du kan dreje på for at få råd til økologi. Det vil samtidig gøre din mad billigere, sundere og mere klimavenlig:
- Køb mindre kød og få mere ud af det kød, du køber. Du kan fx erstatte noget af kødet i kødsovs eller frikadeller med hvide bønner eller linser. (Fødevarestyrelsen anbefaler max. 300 g kød om ugen per person.)
- Skær madspildet ned. Beslut dig for ikke at smide mad ud fra NU. Det er sjovt og kreativt. Google ’opskrifter for mindre madspild´, du møder en endeløs og inspirerende kogebog for rester. Prøv også Forbrugerrådets app ”For resten Danmark”.
- Køb grønt og frugt i sæson. Dvs. køb kål, rodfrugter, løg og porrer fra ca. oktober til maj. Køb tomater, agurker, peberfrugter og spæde salater fra ca. juni til september. Det sparer halvdelen af pengene til grønt og halvdelen af klimabelastningen. Desuden får du mere smag, flere fibre, vitaminer og mineraler.
Derudover er det altid en god idé at tjekke kilopriser, når du handler ind, så du får mest mad for pengene.
Kilde: Fødevarestyrelsen og omlægningskonsulent Birte Brorson.