Det er blevet mere sikkert at bo i Skanderborg Kommune

Profilbillede
dato

Det er overordnet set blevet mere sikkert at være dansker, da indbrudsniveauet netop nu er på et historisk lavt niveau. Dette kan tydeligt mærkes især i Skanderborg kommune, hvor man har haft et fald på hele 75%.

Man vurderer, at det høje fald skyldes corona-nedlukningerne, som har tvunget mange danskere til at blive mere hjemme end nogensinde før.

Danmarks Statistik har netop offentliggjort de nye tal for 2021, som viser, at der i årets tre første måneder blev anmeldt 3.294 indbrud.

Til sammenligning blev der i samme periode sidste år anmeldt 5.496 indbrud. Dette betyder, at der har været et fald på 40 procent. Det oplyser analysen Bo Trygt, som TrygFonden og Realdania står bag i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

Et kæmpe fald i Skanderborg

Kigger man udelukkende på Skanderborg Kommune, så har man i årets første tre måneder oplevet 26 anmeldte indbrud. Til sammenligning havde man i samme periode året før 104 anmeldte indbrud - altså et fald på hele 75 procent.

 "Vi har i mange år kigget misundeligt til bl.a. Sverige og Tyskland, der har haft væsentligt lavere indbrudstal end os i Danmark. Det har de stadig, men vi nærmer os med hastige skridt, og den udvikling var allerede i gang før de ekstraordinære fald i antal indbrud i forbindelse med corona-nedlukningerne," siger Britt Wendelboe, programchef for partnerskabet Bo Trygt, i en pressemeddelelse.

Corona-nedlukningerne har givet mere liv i boligkvartererne, når skoleelever og hjemmearbejdende voksne er hjemme i dagtimerne, hvor alle ellers plejer at være ude af hjemmet.

Forlader man hjemmet i en længere periode, så kan det være en god ide at lave aftaler med naboer, som er hjemme.

Britt Wendelboe fortæller nemlig vigtigheden af, at vi holder fast i liv og uforudsigelighed, hvis vi skal holde indbrudstyven væk. De kan nemlig aldrig vide sig sikre på, om der er nogen hjemme - eller om naboen følger med fra sit vindue.

Man ved, at indbrudstyve foretrækker kvarterer, der virker øde - og hvor folk ikke kommer hinanden ved eller holder øjnene åbne for hinandens liv.

Indbrudstyven møder modstand 

Det er ikke et attraktivt erhverv at være indbrudstyv i fremtiden. Selv når corona-restriktionerne lempes, vil der være mange, som vælger at være mere hjemme.

"Formentlig kommer flere danskere fremover til at arbejde delvist hjemmefra. Hvis man bruger et lille afbræk i arbejdsdagen til lige at gå en rundtur i kvarteret, tømme postkassen eller gå ud i haven, mens man klarer en telefonsamtale, så er det med til at forebygge indbrud. Kan man ovenikøbet arbejde hjemme forskellige dage om ugen, giver det heller ikke indbrudstyvene mulighed for at finde et system i hverdagen," siger Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent i Nabohjælp.

"Lav aftaler med de naboer, der er hjemme. Det kan man gøre hen over hækken. Og ser du noget mistænkeligt, kan du bruge Nabohjælps app til at få den viden ud til hele nabolaget. Så bliver alle naboerne mere opmærksomme, og på den måde kan vi hjælpe hinanden med at holde tyvene væk. Det har vi alle en interesse i, for er der først begået et indbrud i et kvarter, så øges risikoen markant for nye indbrud inden for kort tid," tilføjer hun.

Gode råd til sikker genåbning 

Danskerne kan nemlig snart begynde at vende tilbage til deres normale hverdag igen. Der er dog et par gode råd, som Britt Wendelboe vil give med på vejen.

"Mens vi har været hjemme, har det måske været naturligt at lade en skovl eller andre haveredskaber stå udenfor. Det er ikke en god ide, når vi begynder at være mindre hjemme, for vi ved, at tyven ofte er på udkig efter redskaber til at begå deres indbrud med. Så gem værktøj og redskaber godt af vejen," siger hun.

Hun tilføjer derudover, at det er en dårlig ide at modtage leveringer fra nethandel ved sin hoveddør, når man ikke er hjemme til at tage imod den. Tyven kan hurtigt komme forbi og snuppe varerne.

"Selvom fragtfirmaerne gerne sætter varerne på trappestenen, når du ikke er hjemme, bør du tænke dig om en ekstra gang, inden du benytter dig af det. Varerne kan sende et signal om, at huset står tomt," understreger hun.

Kilde: Redaktion