Genbrug og miljø på skoleskemaet i Ry

Profilbillede
dato

På Mølleskolen i Ry har man taget skridtet mod en mere bæredygtig hverdag. På skolen har man med hjælp fra Skanderborg Kommunes Klimapulje startet madordningen Madfærd 2022, som blandt andet skal være med til at mindske madaffald. 

Det er dog ikke et helt nyt koncept for børnene på skolen i Ry.

Siden 2019 har Mie Reihs og resten af Madfærd-teamet stået for maden på Mølleskolen. Nu er der gået tre år og tiden er atter inde til, at man sætter mere fokus på klimaaftrykket. Derfor har Madfærd-teamet søgt og fået penge fra klimapuljen. Der er blevet tildelt 181.580 kr. fra kommunen til projektet, så man kan sænke madspildet og øge brugen af økologi samt genanvendelig emballage i undervisningen. 

Et kæmpe madspild

Det er et problem i ethvert køkken, at der vil forekomme madspild, men der er heldigvis meget, som man kan gøre for at mindske spildet. Denne udfordring er Mie Reihs og Madfærd klar på at tage op.

“I køkkener som vores bliver der årligt smidt omkring 30 tons madaffald ud. For at nedbringe vores mængde af madaffald vil vi finde ud af, hvor meget spild der er i madlavningen, og hvor meget vi får tilbage fra klasserne,” fortæller stifter af Madfærd Mie Reihs.

Ét af de tiltag, som man har taget er at investere i vægte og software. Denne software kan måle, hvor i tilberedningen, der opstår madspild, og hvorfor det opstår. Det kræver dog, at man i køkkenet bruger ressourcer på at veje maden, når den kommer ind i køkkenet, undervejs i tilberedningen, og når den kommer tilbage efter servering. Det kræver et par ekstra arbejdstimer, men det er det værd.

Økologiske råvarer giver mindre madspild

Man har allerede været igang med tiltagene hos Madfærd, her har man nemlig valgt at købe flere økologiske varer. Siden nytår har alt frugt og grønt i kantinen været økologisk, fordi dette er bedre for miljøet, og det kan nedbringe madaffaldet. 

“Når man laver mad til omkring 400 mennesker om dagen, så vil der opstå en stor mængde affald, når vi eksempelvis skræller gulerødder eller kartofler. Hvis råvarerne er økologiske, kan skrællerne i stedet bruges i maden,” fortæller Mie Reihs.

Madfærd er dermed godt på vej mod deres mål om at få det økologiske spisemærke i sølv. For at kunne opnå dette mærke, skal 60 til 90 procent af de anvendte råvarer i madlavningen være økologiske. Det er et mål, som Madfærd snart kan indfri - forhåbentlig i 2022. 

Genanvendelig emballage får nyt liv

Det er ikke kun i køkkenet, at man har indført tiltag, som skal gøre skolen mere bæredygtig. Med pengene fra klimapuljen har man også fokus på at genbruge den emballage, som kommer fra fødevarerne, så den kan genbruges i undervisningen. 

Det kræver nogle gange, at man tænker lidt kreativt.

Målet er, at emballagen brugt i undervisningen skal være 100 procent genanvendeligt. I dag foregår det sådan, at æggebakker, frugtkasser og dåser bruges af eleverne til at lave kreative projekter. 

Det er en god måde, hvorpå emballagen kan få nyt liv og skabe værdi, før den kasseres endeligt. Mølleskolens leder, Kristian Toft fortæller, at eleverne og ledelsen har taget godt imod tiltaget, og at der er kommet mange sjove projekter ud af det.

“Så kan man gå i makerdepotet og finde noget, man kan bruge. 8. klasserne har for eksempel arbejdet med at designe fremtidens by, hvor nogle af materialerne, de har brugt kommer fra depotet,” fortæller Kristian Toft.

Eleverne driver motivationen og interessen

Efter tre års arbejde med bedre madvaner og grønnere omstilling i køkkenet, så har Madfærd fået en masse gode erfaringer. Mie Reihs og Kristian Toft er enige om, at de har fundet en fin balance mellem at udfordre elevernes madvaner, mens de beholder deres opbakning til ordningen.

“Vi har vores livretsdage, hvor vi for eksempel serverer pizza eller pasta og kødsauce, og de er med til at sikre, at eleverne også er trygge ved prøve nye smage og råvarer,” fortæller Mie Reihs.

Når eleverne går i 5. og 6. klasse, så skal de en hel uge med i køkkenet hos Madfærd. Her hjælper de med at tilberede skolens måltider, og bliver undervist i forhold til mad og fødevarer. 

“Vi synes, det er vigtigt at lære eleverne om klima, bæredygtighed og madspild. De er jo fremtidens forskere og politikere, så det bliver dem, der skal tage beslutninger om de her ting,” fortæller Kristian Toft.

Langt hen ad vejen, så er det dog eleverne selv, som driver interessen. På Mølleskolen kan man tydeligt mærke, at børnene går op i miljø og klima.

I 2022 vil Madfærd udvide med et samarbejde med Herskindskolen i Galten.

Kilde: Redaktionen