Klimapuljen i Skanderborg Kommune: Frivillige vil genbruge sportstøj

Foto: Skanderborg Kommune. En stand med brugt sportstøj er på vej til at blive en realitet i Ry Hallerne efter en økonomisk indsprøjtning fra Klimapuljen. Tanken er, at der er plads til al slags sportstøj, og ikke udelukkende fodboldtøj, som modelbilledet her viser.
Profilbillede
dato

Det Grønne Panel har netop uddelt midler fra Klimapuljen til grønne tiltag i Skanderborg Kommune. Frivillige ved Ry Hallerne vil skabe genbrugsmarked med sportstøj.

11 borgergrupper, foreninger, institutioner og virksomheder har i år søgt støtte fra Skanderborg Kommunes Klimapulje. Fem af ansøgerne har netop fået tildelt i alt 383.500 kroner. 

Klimapuljen støtter initiativer, der fremmer den grønne omstilling, for eksempel ved at reducere CO2-udledningen og ressourceforbrug.

Blandt modtagerne er en frivilliggruppe i samarbejde med Ry Hallen. 

"Jeg er far til to drenge, der spiller fodbold. Og som alle andre børn og unge, så vokser de hurtigt ud af sportstøjet. Når jeg ser glemmekasser i hallen bugne af tøj, og så gør det altså ondt i klimahjertet og pengepungen at købe nyt hele tiden," siger Pelle Mortensen, tovholder for projektet i frivilliggruppen, om idéen til at oprette en stand til genbrugsmarked for sportstøj. 

Pelle Mortensen har den teori, at hvis der stilles en stand op i hallen, som flere tusinde besøger alene over en weekend, så er der større mulighed for at sætte gang i genbrug af sportstøj. 

"Vi er alle travle familier, der sjældent har tid til at tage ned i genbrugsbutikkerne. Så jeg håber, at ved at etablere en ordentlig stand til sportstøjet, så kan forældre kigge på det, mens de alligevel venter på deres børn," siger Pelle Mortensen.  

Vil have flere med

Frivilliggruppen har fået tildelt penge fra Klimapuljen med to betingelser. 

"Idéen er så god, at den sagtens kan spredes til andre haller. Vi har derfor tildelt flere penge, end de har søgt, men med den betingelse, at de skal finde en anden hal i Skanderborg Kommune, der også vil have etableret en stand til genbrug af sportstøj. Dernæst er der krav om, at standene skal etableres af genbrugsmaterialer," siger Claus Leick, medlem af Klimapuljens Grønne Panel og formand for klima-, miljø- og planudvalget. 

I betingelserne gemmer der sig også en efterlysning blandt ansøgningerne til Klimapuljen. 

"Vi har stort set kun modtaget ansøgninger fra Ry-området. Geografisk giver det en skæv fordeling af Klimapuljen. Det er ærgerligt, når jeg ved, der er mange gode idéer derude."

"Og særligt synes jeg, landsbyerne mangler i bunken af ansøgninger. Det kan jo være små ting, landsbyerne mangler i hverdagen, som passer ind i den grønne dagsorden," siger Claus Leick. 

Betingelserne tager frivilliggruppen pænt imod. 

"Jo mere tøj, der genbruges, jo bedre er det for klimaet. Så det giver god mening, at vi finder en hal mere, der også vil tage idéen til sig. Samtidig er det oplagt, at vi benytter genbrugsmaterialer til at bygge standen med."

"Jeg har allerede kontakt med mulige tømrerlærlinge, der vil hjælpe med opgaven, så det også bliver indbydende at kigge på genbrugstøjet," siger Pelle Mortensen.

Modtagere af Klimapuljen 2023 

  • USC10 – Den Bæredygtige Gårdhave: 
    En gårdhave, som skal øge elevernes bevidsthed om lokale sæsonvarer og ressourcebesparelser. Kendskab til dyrkningsforhold, fotosyntese samt naturens og menneskets gensidige afhængighedsforhold. De modtager 7.500 kroner.
  • Gl.Rye Skole:
    Etablering af overdækket børneforsamlingsrum ”Det grønne rum”, der skal fungere som et uderum med borde og bænke til bl.a. at kunne lære, være, spise og hygge. Udvidelse af fysiske arealer uden at bygge med mursten. De modtager 100.000 kroner.
  • ErhvervSkanderborg:
    Motiverer virksomheder i Skanderborg Kommune til at arbejde systematisk med grøn omstilling i egen virksomhed. Grøn omstilling er energiminimerende tiltag, cirkulære forretningsmodeller og affaldshåndtering/reststrømme. Forventer at hjælpe 40 lokale virksomheder. De modtager 95.000 kroner. 
  • Sjelle Bylaug:
    Hjælp til udarbejdelse af varmeprojekt for et termonet til landsbyen Sjelle. De modtager 141.000 kroner. 
  • Frivilligruppe i samarbejde med Ry Hallerne:
    Etablering af indretning til genbrug af sportstøj i Ry Hallerne. De modtager 40.000 kroner. 

Læs mere om Klimapuljen og kravene for at modtage penge fra den her.

Kilde: Skanderborg Kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.