Siden 2011 har man i Skanderborg kommune uddannet kvinder til at blive bydelsmødre. Det er i alt løbet op i 80 kvinder, som har færdiggjort og gennemført uddannelsen. Den 7. december kunne man ved en reception i Byrådssalen på Skanderborg Fælled fejre, at et nyt hold af syv ressourcestærke kvinder står klar som bydelsmødre til at hjælpe lokalt i kommunen.
Uddannelsen er primært målrettet kvinder med en minoritetsbaggrund og strækker sig over 15 uger.
Hvad er en bydelsmor?
Men hvad er en bydelsmor? Kvinderne uddannes blandt andet indenfor emner som børn, sundhed, ligestilling samt danske samfundsforhold. Det er et landsdækkende initiativ, som blev igangsat efter inspiration fra et lignende projekt i Berlin. Her har man oplevet gode resultater med uddannelsen, hvilket man ligeledes har i Danmark.
Kvinderne bliver uddannet med henblik på at skulle kunne formidle deres viden videre til andre kvinder i deres lokalområde. Formålet er, at der skabes et stærkt netværk blandt kvinder fra minoritetsgrupper i Danmark.
En stolt borgmester og lærer
Ved receptionen på Skanderborg Fælled var der mange smil og god stemning at finde. Kvinderne fik overrakt blomster og diplomer som et bevis på deres deltagelse i uddannelse. Skanderborgs borgmester Frands Fischer kunne stolt overrække diplomerne til de syv Bydelsmødre. Til stede var også Kirsten Birk Johannsen, som har været tovholder på uddannelsesforløbet.
Frands Fischer gav kvinderne et par ord med på vejen:
“Som Bydelsmødre inspirerer I med jeres fortælling om, at I er stærke kvinder, som vil gøre en forskel. Det kan være med til at hjælpe andre kvinder ud af isolation og ind i samfundet. Tak for indsatsen og stort tillykke med, at I nu er Bydelsmødre,” lød det fra borgmesteren ved receptionen.
Fakta
- Bydelsmødre er uddannet i emner som f.eks. børn, sundhed og kost, lokale forhold, ligestilling, danske samfundsforhold, rettigheder og pligter.
- Bydelsmødre besøger kvinder i lokalområdet og formidler viden til dem. Her i tiden hjælper de for eksempel med at udbrede kendskabet til corona, vaccinationer etc.
- Siden 2011 er der uddannet 80 Bydelsmødre i Skanderborg Kommune.
- På landsplan er der mere end 800 aktive Bydelsmødre, som taler mere end 50 forskellige sprog.
- Bydelsmødre modtog Kronprinsparrets Sociale Pris i 2019.