Nyt søbad åbner i centrum

Profilbillede
dato

Skanderborg er en kommune i konstant udvikling og især centrum har de seneste par år ændret sig meget. Der er kommet flere mennesker til byen, og man mærker, at behovet for natur- og grønneområde er stigende. Derfor vækker det også stor glæde hos de fleste, at det nye søbad endelig kan melde åbent.

Hvis du var så heldig at se åbningen den 24. juni, så har du måske spottet den seksdobbelte verdensmester i stand up paddling Casper Steinfath, som lavede en kort opvisning ved indvielsen. Han skal være startskuddet til de mange vandaktiviteter, som man håber, at søbadet kan invitere borgerne til at udforske. 

Søbadet er en del af Søtorvet og skal binde natur, bevægelse og byliv smukt sammen. Hele projektet er støttet af foreningen Realdania og Lokale og Anlægsfonden.

En by med puls

Det er ikke nyt, at man investerer i kultur og natur i Skanderborg kommune. Siden opførelsen af det populære Kulturhus i 1998, har man arbejdet ihærdigt på at skabe liv i den bypark, der snor sig midt gennem byen og ud mod Skanderborg Sø.

Søbadet er et kæmpe skridt på vejen hen mod en mere omfavnende bymidte, hvor der er plads til friluftsaktiviteter. Man håber, at det nye søbad vil koble byen sammen med naturen. 

Søbaddet er flerfunktionelt og kan bruges af alle. Der er et samlet areal på hele 1.500 m2, som gør det muligt at blande både svømning med vandsport, når man er i bassinet eller i søen. 

Et særligt mødested

“Efter flere års udviklingsproces kan vi endelig sige, at drømmen om et bynært søbad er blevet til virkelighed. På kommunens vegne er jeg jublende glad over resultatet. Vi får et fantastisk mødested, hvor man kan nyde naturen, hinandens selskab og en bred vifte af aktiviteter,” siger borgmester Frands Fischer.

Den officielle indvielse af Søtorvet omfatter selve søbadet, en udvidelse af Kulturhuset og Kulturløberen, som binder det hele sammen – både visuelt og funktionelt. 

Det er tiltænkt, at alle faciliteter – bassin i to dybder, udspring i søen og Kulturløberen – skal kunne bruges hele sommeren og være åbent for alle.

Desværre har det ikke været muligt at indvie søbadets sauna, omklædningsrum og et multirum. Dette skyldes, at der har været udfordringer med at skaffe certificeret limtræ til bygningen.

En kerne, der binder natur og midtby

Foreningen Realdania er den ene af de to bidragsydere, der har støttet Søtorvet. Projektchef Laura Kristine Bjerre Munch siger: 

“Med det nye Søtorv får alle i Skanderborg en ny og unik ramme for fællesskaber midt i byen. Et sted, der binder midtbyen og naturen sammen med nye fantastiske muligheder for aktivt og udendørs fritidsliv – lige fra scenekunst til kajakroning eller afslapning ved søbredden. Det er et flot resultat – et moderne søbad for alle.”

Lokale og Anlægsfonden har prioriteret Søtorvet som et udviklingsprojekt. Anna Hassel, som er arkitekt ved fonden siger: 

“Søtorvet supplerer byens nuværende aktivitetstilbud og har en markant arkitektonisk profil. Her er lige adgang for alle, året rundt. Søbadet er et godt eksempel på et mødested, hvor brugere med fælles passion for vand kan deles om en facilitet, der på flere måder bidrager til byens profil.”

Fakta om Skanderborg Søbad

  • Faciliteter: To bassindybder, udspring, omklædning, toiletter, sauna multirum, kajakdepot, adgangsbroer og kajplads til turistbåden Dagmar
  • Samlet areal på søbad: 1.500 m2
  • Bygningsareal: 171 m2 
  • Overdækket areal: 53 m2 
  • Areal til Kulturløberen: 600 m2
  • Samlet anlægssum for Søtorvet: 28 mio. kr.
  • Fondsstøtte: 12,5 mio. kr. fra Lokale og Anlægsfonden og foreningen Realdania
  • Ibrugtagning: Juni 2021 / efterår 2021
  • Totalentreprise: MT Højgaard A/S
  • Arkitekt: Spektrum Arkitekter ApS
  • Bygherrerådgivere: Bisgaard|Ejsing, A1 Consult, Force4, LYTT og Stæhr Schütze Ingemann Advokatanpartsselskab
  • Bygherre: Skanderborg Kommune – Plan og Byudvikling
Kilde: Redaktionen