Siden nytår: Pendlerturen stiger med 200 kroner per måned

Siden nytår er det blevet dyrere at være pendler
Profilbillede
dato

Ruslands invasion af Ukraine har sendt brændstofpriserne op, og siden nytår er de kortere pendlerture i bil steget med 200 kroner per måned. 

Rusland er en stor leverandør af råolie, der bruges i benzin og diesel. På grund af krigen og de sanktioner, som Rusland er blevet pålagt, er der opstået usikkerhed om, hvorvidt der stadig vil være lige så meget råolie tilgængelig til at fremstille benzin og diesel. 

Det potentielt mindre udbud har sendt brændstofpriserne op, fordi den råolie, der ellers er til at få fingre i, er blevet mere efterspurgt.

De højere benzinpriser får transportminister Trine Bramsen (S) til at opfordre flere danskere til at tage cyklen eller at bruge offentlig transport. 

“På de korte ture, eller der hvor der er mulighed for at tage cykel eller kollektiv transport i stedet for bilen, kan den nuværende situation være en god anledning til at prøve eller måske endda skifte til alternative transportmidler,” siger transportministeren

De højere priser på benzin og diesel har kun gjort det billigere at tage cyklen eller bruge den kollektive trafik frem for at tage bilen. 

For beregninger viser, at prisen på en liter benzin er steget 2,2 kroner per liter fra fjerde januar 2022 til 15. marts 2022. 

Men i samme periode er prisen på tog og bus generelt uændret. 

Helt konkret betyder det for pendlerne at en pendler i bil mellem Roskilde og København i marts skal bruge over 200 kroner mere om måneden på benzin i forhold til starten af året. 

Ender det med at de høje benzinpriser bliver en fast bestanddel af danskernes hverdag svarer det til over 2400 kroner mere om året. 

Men priserne for kollektiv transport er ikke steget tilsvarende som benzin eller diesel er, og det får en indflydelse på danskernes transportvaner.

“Den gør den økonomiske besparelse større end tidligere,” siger Trine Bramsen (S). 

DSB får flere passager 

Flere danskere end tidligere på året rejser med DSB. Det kan skyldes både de højere brændstofpriser, men også ophævelsen af coronarestriktionerne og ophævelsen af corona som en samfundskritisk sygdom.

Men pendlere der rejser med den kollektive trafik skal ikke være nervøse for ikke at kunne rejse med togene, selvom er begyndt at komme flere rejsende igen. 

“Nogle kunder vil bestemt opleve særligt i myldretiden om morgenen eller om eftermiddagen, at vi er tilbage som tiden før corona. Men overordnet set er der en smule færre kunder, end der var før corona,” fortæller DSB’s informationschef Tony Bispeskov.

Kilde: Transportministeriet