75 familier vil fjerne 1 ton CO2 derhjemme

Foto: Lotte Kristiansen.
dato

Af Lotte Kristiansen

I Skanderborg Kommune har mange lyst til at gøre noget for klimaet. Nu vil et nyt forsøg hjælpe til med at finde konkrete handlinger, som kan nedbringe udledningen af hverdags-CO2 i private hjem. 

”Vi skal spare, hvor vi kan”

Forsøget hedder ”Familiens Klimatopmøde” og sigter mod at finde og fjerne 1-2 ton CO2 pr. husstand. Gennem et onlineforløb bliver deltagerne guidet til at finde netop de indsatser, som de er motiverede for, og som har den største positive effekt på klimaet. 

Forsøget kommer til Skanderborg Kommune i løbet af 2022, og de første 75 familier har allerede skrevet sig op til at være med. Det skete i forbindelse med Skanderborg Kommunes store Klimafest på Fælleden den 1. april. En af deltagerne er Simon, som sagde sådan her, efter han blev præsenteret for forsøget:

"Vi skal forholde os mere bevidst til vores CO2-forbrug og spare, hvor vi kan. Det kunne eksempelvis være ved at have flere faste kødfrie dage, for når man er en familie på seks, så er det et sted, hvor det vil kunne mærkes"

Vanebrud, der batter 

Det er Vanebrudspalæet, der står bag ”Familiens Klimatopmøde”. Sammen med Aarhus Kommune og forskere på Aarhus Universitet har Vanebrudspalæet kigget på 20 forskellige hverdagsvaner og fundet ud af, hvilken effekt de har, og hvor meget de batter i klimaregnskabet.

"Det er svært at ændre vaner, og det kan være endnu sværere at ændre vaner for klimaet, for det fyger rundt i luften med gode råd om, hvad vi bør gøre. Faktum er bare, at rigtig mange af de gode råd ikke batter nok," forklarer Thomas Vovemod fra Vanebrudspalæet.

"Med Familiens Klimatopmøde hjælper vi borgere, der gerne vil bidrage til at fjerne CO2, med at sætte ind de steder, hvor det giver mening for dem, og hvor det faktisk gør en forskel for klimaet her og nu," siger han.

1 ton CO2 – sådan:

  • Udskift oksesteak med kyllingebryst. Hver 300 gram oksesteak udleder omkring 24,3 kg. CO2. En bøf om ugen bliver altså til 1.263 kg om året. Spiser du 300 gram kyllingebryst om ugen i stedet, udleder du blot 39 kg. CO2 på et helt år.

  • Udskift benzinbil med elbil. Hvis du pendler 30 km. hver vej på arbejde i en benzinbil, udleder du cirka 2.900 kg. CO2 på et år. Tager du turen i elbil, bliver det cirka 1.250 kg. CO2 om året.

Vil du være med?

Du kan være med til at finde og fjerne 1 ton CO2 derhjemme ved at tilmelde dig forsøget hos Vanebrudspalæet. Tilmeld dig ”Familiens Klimatopmøde” på www.vanebrud.dk/klimafest.

De første 75 deltagere skrev sig op til at fjerne 1 ton CO2 derhjemme, da Skanderborg Kommune holdt Klimafest den 1. april.

Denne artikel er et læserbidrag. Eventuelle holdninger og synspunkter tilhører forfatteren.

Kilde: Lotte Kristiansen