Grønne offentlige køkkener

Foto: Nathan Nugent // unsplash. Skal du prøve de offentlige grønne køkkener?
Profilbillede
dato

Skanderborgs offentlige køkkener har fået et nyt fokuspunkt i hverdagen.

De er begyndt at omlægge deres indkøb, madplaner og måltider, så de afspejler en mere klimavenlig holdning. 

I første omgang, så omhandler projektet 39 ud af 45 offentlige køkkener i kommunen, det svarer til hele 15.000 måltider om dagen.

Derfor er køkkenerne begyndt at kigge på, hvordan de kan lave velsmagende måltider, som både er sunde for borgeren og klimaet. 

Mere vegetarisk og mindre spild

Køkkenerne serverer dagligt mad til børn, unge og ældre, og favner derfor en bred gruppe af kommunens borgere.

I projektet “Grøn omstilling i Skanderborgs køkkener” sigter man mod fire ting:

  • At reducere andelen af indkøbt kød med mindst 50 %
  • At øge andelen af indkøbte bælgfrugter med mindst 50 %
  • At reducere madspild med mindst 25 %
  • At øge andelen af indkøbte økologiske fødevarer med mindst 10 %.

Det sidste mål har de deltagende institutioner selv tilføjet.

“Der var et stort ønske fra køkkenpersonalet om også at kigge på økologiprocenten i køkkenerne, så hvert køkken har, udover de fælles projektmål, også sat sig egne mål for, hvor meget økologi, de gerne vil have på bordet,” fortæller projektleder fra Skanderborg Kommune Maria Molde.

Bedre sundhed for klima og krop

Der er tilrettelagt en kursusrække, som køkkenerne i projektet skal deltage i for at få mere viden om, hvordan man skaber et mere klimavenligt køkken.

Her vil personalet blandt andet få hjælp til at lave fornuftige indkøbslister og madplaner, som er bedre for klimaet og for sundheden.

“Klimavenlig kost og sundhed hænger nemlig sammen,” fortæller formand for Skanderborg Kommunes klimaudvalg, Claus Leick (F), der har været med til at udpege indsatsen i de offentlige køkkener som en stor og vigtig indsats for den grønne omstilling i kommunen.

“Vi ved, at mad står for omkring en tredjedel af vores samlede CO2-udledning, så det er virkelig et område, hvor vi kan flytte noget. Samtidig ved vi, at en klimavenlig kost også er den kost, der er sundest for os. Og i det helt store perspektiv er det også den kost, der på verdensplan kan sikre, at vi kan blive ved med at skaffe mad til alle mennesker,” fortæller Claus Leick.

”Grøn omstilling i Skanderborgs køkkener” er finansieret med midler fra Fonden for Køkkenomstilling og kommunens egen klimapulje. Foruden de offentlige køkkener deltager også kommunens dagplejere.

Projektet er en del af Skanderborg Kommunes klima- energi- og ressourcepolitik, der blandt andet har fokus på at nedbringe klimaaftryk fra madvarer og reducere madspild. Læs mere om projektet her.

Kilde: Skanderborg Kommune