SF og V vil gøre Danmark uafhængig af naturgas

SF og Venstre vil satse på varmepumper og biogas.
Profilbillede

SF og Venstre vil kassere gasfyr ved udgangen af 2027 og i stedet for satse på varmepumper og biogas. 

Regeringen afslører snart, hvordan Danmark hurtigere kan blive i stand til at undvære gas fra Rusland. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) indkalder tirsdag efter påske til pressemøde om sagen. 

Lige nu bliver cirka 400.000 danske boliger opvarmet ved hjælp af naturgas. En del af den gas kommer fra Rusland. 

Hvis det var det de to partier Venstre og SF der skulle træffe beslutningen skulle Danmark gøre sig helt uafhængige af naturgas, og det skulle ske seneste ved udgangen af 2027. 

I stedet for skal boliger med gasfyr opvarmes ved hjælp af grøn fjernvarme eller varmepumper. Samtidig skal virksomheder der i dag bruger naturgas skal i stedet have grøn gas i form af biogas, der er baseret på enten gylle eller halm. 

Klima- og energiordfører i SF Signe Munk finder forslaget initiativrigt.

“Det er ambitiøst, men det er den bedste vej at gå for den grønne omstilling, så Danmark kan blive uafhængig af naturgas.”

Satsningen på biogas vil betyde, at der skal opføres flere og større biogasanlæg. Derfor skal der ifølge de to partier laves et "fast track" altså et hurtigt spor til godkendelse af øget produktion og udvidelser af eksisterende anlæg.

Naturgas til hele Europa 

Venstres klimaordfører Marie Bjerre mener stadig, at Danmark skal pumpe naturgas op fra Nordsøen. Men det skal ikke længere kun bruges herhjemme. Det skal i stedet sendes ud i Europa.

“Her kan det bidrage til, at Tyskland og resten af EU også kan blive uadhængige af russisk gas,” fortæller Venstres klimaordfører til Ritzau. 

Men de to partiers plan kommer med en pris. Blandt andet til støtte af omlægning fra gasfyr til varmepumpe eller fjernvarme. 

“Der vil være økonomi forbundet med det, og det er vi ikke blinde for. Det er vi politisk villige til at prioritere i forbindelse med de fremadrettede forhandlinger,” uddyber siger Marie Bjerre.

De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, ser en masse positive takter i de to partiers udspil.

“Der er potentiale i for at øge anvendelsen af biogas i Danmark, fremfor naturgas.”

Derfor foreslår Konservative, at borgere kunne få et fradrag, når man skifter sit gasfyr ud med en varmepumpe.

Det skal erstatte de puljer og tilskudsordninger, der findes i dag.

“Tilskudsordningerne er ekstremt bøvlet. Der vil et fradrag være langt mere effektivt og få flere danskere til at foretage det nødvendige skifte,” lyder det fra Mette Abildgaard.

 De Radikale ser også positivt på udspillet. 

 “Det er stærkt opløftende, at der nu tegner sig et flertal for udfasning af naturgas i 2027, "fortæller partiets næstformand, Martin Lidegaard,

Lige nu har cirka. 60 procent af alle husstande i Skanderborg Kommune fjernvarme. Overvejer du skifte varmekilde kan du læse mere om det her, og om det er muligt. 

Kilde: Ritzau
Flere artikler