Stik næsen frem og mere holdbare madvaner.

Brug sanserne og red mad fra skraldespanden opfordrer tænketanken ONE\THIRD
dato

Søndag den 29. september er det Danmarks nationale madspildsdag, og dét skal markeres. For selv om vi danskere taler meget om bæredygtighed, klimatilpasning og at spise grønt, så er vores madvaner ikke holdbare - vi smider hver dag store mængder af spiselig mad ud. Ifølge Miljøstyrelsen spilder vi danskere faktisk hele 235.000 tons mad om året. Det enorme tal omfatter fx 30.000 æg og 274.000 kartofler – hver dag*.

Bestyrelsesformand for tænketanken ONE\THIRD Louise Gade, der også er Executive Vice President, for People, Culture & Sustainability i Salling Group, fortæller:

“Her op til den nationale madspildsdag sætter vi fokus på at få mere holdbare madvaner derhjemme. Vi danskere smider desværre alt for ofte god mad ud, og vi ved ikke nok om, hvordan vi kan få maden til at holde længere," siger hun og fortsætter: “Vi skal stikke næsen frem og dufte til maden, og vi skal se på maden for at vurdere den. Sidst men ikke mindst skal vi vide mere om, hvordan vi opbevarer maden derhjemme. Vi skal kort sagt indtage viden - det kan nemlig redde mad og øge holdbarhed.”  

Tænketanken har udarbejdet en guide med tips og tricks til mindre madspild via øget holdbarhed - fx ved at tage stilling til datomærkningen på maden og få styr på betydningen af ’bedst før’ og ’sidste anvendelsesdato’. 

“Vi serverer alt fra tips om at opbevare brød i brødkasse og ikke på køl samt at holde kartofler mørkt og fugtfrit, til viden om hvordan man opbevarer frugt og grønt adskilt for at øge holdbarheden.”

Nye emballager kan udfordre holdbarhed
Analyser viser, at danskernes grundlæggende viden om, hvordan forskellige madvarer skal opbevares, er lav. Samtidig stiller samfundet krav om mindre ressourcetung og mindre omfangsrig emballage. Det kan godt give udfordringer i forhold til madspild.

 “Snart skal alle virksomheder, der sælger varer i emballage, forholde sig til både at registrere, betale og livscyklussikre emballagen. Det betyder med stor sandsynlighed, at vi vil se flere emballageløsninger, der holder maden sikker og god frem til handlen, og at det derfra i højere grad bliver op til den enkelte forbruger at tage hånd om emballage og opbevaring derhjemme. Også derfor skal vi i gang med at indtage mere viden og få mere holdbare madvaner.”

Kilde: Redaktionen
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.